Bloed prikken

Locatie: Voor een prikpunt (en openingstijden) bij u in de buurt kijkt u onder 'prikpunten'.
Wachttijd: Geen.
Voor dit onderzoek dient u een afspraak te maken.

Klinische chemie

Het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) verricht meer dan 1000 soorten onderzoeken. De meeste onderzoeken worden gedaan in bloed en urine. Ook onderzoeken in ontlasting, sperma en alle lichaamsvochten zoals van de hersenen, buik, knie, hart en longen vinden dagelijks plaats.

Bloedafname

Voor bloedafname kunt u tijdens openingstijden terecht op een van onze 30 priklocaties in de regio. Hier dient u een afspraak voor te maken. Klik hier om te zien welk prikpunt bij u in de buurt zit. Voor meer informatie: infokcl@westfriesgasthuis.nl.

Voorbereiding

Als u een priklocatie bezoekt, is het verstandig op het volgende te letten:
– Neemt u altijd uw pas van uw ziektekostenverzekering mee.
– Heeft u al een gegevenssticker van het Westfriesgasthuis, neemt u deze dan mee.
– Controleert u altijd of uw gegevens op de gegevenssticker nog juist zijn. Is dit niet het geval, corrigeer dit dan voordat u naar het prikpunt gaat; belt u naar de receptie van het Westfriesgasthuis 0229-257257 en vraagt u naar het zorgbureau.
– Voor bepaalde onderzoeken wordt u gevraagd nuchter te komen. Vraag altijd aan de huisarts of u voor de bloedafname nuchter moet blijven en of u urine moet inleveren! Urinepotjes of –bokalen en instructies voor het verzamelen kunt u bij de assistente van de arts verkrijgen.

Nuchter?

Nogmaals, vraag uw huisarts of u van te voren nuchter moet zijn. Dit staat in de meeste gavllen op het aanvraagformulier vermeld. Bijvoorbeeld voor een glucosebepaling of cholesteroldiagnostiek kan dit noodzakelijk zijn. Door eten en drinken kunnen er tijdelijk te veel vetten of suikers in uw bloed zitten. Hierdoor kunnen de meetresultaten tijdelijk te hoog zijn. Als u nuchter bent, kunnen wel de juiste waarden worden gemeten. Als u nuchter voor het bloedprikken moet verschijnen, dan mag u de avond daarvoor (vanaf 22.00 uur) niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen blijven innemen en een beetje water drinken.

Onderzoek bij poli 7 van het Westfriesgasthuis

In een aantal situaties kan de bloedafname alleen plaatsvinden op poli 7 van het Westfriesgasthuis. Dit is nodig om een goede afname en/of analyse mogelijk te maken. Het betreft de volgende onderzoeken:
– kind jonger dan 6 jaar
– oriënterend stollingsonderzoek
– lactaat
– pyruvaat
– ammoniak
– cryoglobulinen
– capillaire bloedgas analyse

De uitslag

De uitslag wordt naar uw huisarts gestuurd.

Thuisprikken

Op werkdagen (8.00-12.00 uur) uitsluitend via de huisarts aanmelden per fax 0229-257109, minimaal één dag voor afname. Indien dezelfde dag: ook bellen naar 0229-257624 vóór 12.00 uur.