Bloed prikken

Locatie: Voor een prikpunt (en openingstijden) bij u in de buurt kijkt u onder 'prikpunten'.
Voor dit onderzoek dient u online een afspraak te maken
of u belt 088-3424614

Klinische chemie

Het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) verricht meer dan 1000 soorten onderzoeken. De meeste onderzoeken worden gedaan in bloed en urine. Ook onderzoeken in ontlasting, sperma en alle lichaamsvochten zoals van de hersenen, buik, knie, hart en longen vinden dagelijks plaats.

Bloedafname

Voor bloedafname kunt u tijdens openingstijden terecht op een van onze 30 priklocaties in de regio. Hier dient u een afspraak voor te maken. Klik hier om te zien welk prikpunt bij u in de buurt zit. Voor meer informatie: info@diagnost-iq.nl.

Voorbereiding

Als u een priklocatie bezoekt, is het verstandig op het volgende te letten:
– Neemt u altijd uw ID kaart en pas van uw ziektekostenverzekering mee.
– Heeft u al een gegevenssticker van het Dijklander, neemt u deze dan mee.
– Controleer of uw gegevens op de gegevenssticker nog juist zijn. Is dit niet het geval, corrigeer dit dan voordat u naar het prikpunt gaat; neem contact op met het KCC van het Dijklander.
– Voor bepaalde onderzoeken wordt u gevraagd nuchter te komen. Vraag altijd aan de huisarts of u voor de bloedafname nuchter moet blijven en of u urine moet inleveren! Urinepotjes of –bokalen en instructies voor het verzamelen kunt u bij de assistente van de arts verkrijgen.

Nuchter?

Nogmaals, vraag uw huisarts of u van te voren nuchter moet zijn. Dit staat in de meeste gevallen op het aanvraagformulier vermeld. Bijvoorbeeld voor een glucosebepaling of cholesteroldiagnostiek kan dit noodzakelijk zijn. Door eten en drinken kunnen er tijdelijk te veel vetten of suikers in uw bloed zitten. Hierdoor kunnen de meetresultaten tijdelijk te hoog zijn. Als u nuchter bent, kunnen wel de juiste waarden worden gemeten. Als u nuchter voor het bloedprikken moet verschijnen, dan mag u de avond daarvoor (vanaf 22.00 uur) niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen blijven innemen en een beetje water drinken.

Onderzoek bij poli 7 van het Dijklander Ziekenhuis

In een aantal situaties kan de bloedafname alleen plaatsvinden op poli 7 van het Dijklander Ziekenhuis. Dit is nodig om een goede afname en/of analyse mogelijk te maken. Het betreft de volgende onderzoeken:
– kind jonger dan 6 jaar
– oriënterend stollingsonderzoek
– lactaat
– pyruvaat
– ammoniak
– cryoglobulinen
– capillaire bloedgas analyse

De uitslag

Uw huisarts die de onderzoeken heeft aangevraagd kan de uitslag elektronisch inzien of krijgt die per post. We doen er alles aan om te zorgen dat het onderzoek van uw bloed zo snel en goed mogelijk verloopt. Uw uitslagen krijgt u altijd van uw huisarts.

Thuisprikken

Thuisprikken (op werkdagen 8.00-12.00 uur) uitsluitend via (huis)arts aanmelden per email bloedafnamehoorn@diagnost-iq.nl minimaal één dag voor afname.
Indien dezelfde dag: bellen (0229-257624) vóór 11.00 uur.