Bloedafname – Diagnost-IQ

Klinische chemie

Het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) verricht meer dan 1000 soorten onderzoeken. De meeste onderzoeken worden gedaan in bloed en urine. Ook onderzoeken in ontlasting, sperma en alle lichaamsvochten zoals van de hersenen, buik, knie, hart en longen vinden dagelijks plaats.

Bloedafname

Voor bloedafname kunt u tijdens openingstijden terecht op een van onze 30 bloedafname locaties in de regio. De meeste locaties werken een deel op afspraak en een deel op vrije inloop. Klik hier om te zien welk bloedafname locatie bij u in de buurt zit.

Hier staat ook bij elke locatie beschreven hoe laat de afspraaktijden zijn en hoe laat de inlooptijden beginnen. Komt u niet te vroeg? Patiënten die een afspraak hebben gaan voor. U hoeft geen aanvraagformulier mee te nemen, wel een geldig legitimatiebewijs.

Nuchter?

Vraag uw huisarts of u van te voren nuchter moet zijn. Dit staat in de meeste gevallen op het aanvraagformulier vermeld. Bijvoorbeeld voor een glucosebepaling of cholesteroldiagnostiek kan dit noodzakelijk zijn. Door eten en drinken kunnen er tijdelijk te veel vetten of suikers in uw bloed zitten. Hierdoor kunnen de meetresultaten tijdelijk te hoog zijn. Als u nuchter bent, kunnen wel de juiste waarden worden gemeten. Als u nuchter voor het bloedprikken moet verschijnen, dan mag u de avond daarvoor (vanaf 22.00 uur) niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen blijven innemen en een beetje water drinken.

Onderzoek bij poli 7 van het Dijklander Ziekenhuis

In een aantal situaties kan de bloedafname alleen plaatsvinden op poli 7 van het Dijklander Ziekenhuis. Dit is nodig om een goede afname en/of analyse mogelijk te maken. Het betreft de volgende onderzoeken:
– kind jonger dan 6 jaar
– oriënterend stollingsonderzoek
– lactaat
– pyruvaat
– ammoniak
– cryoglobulinen
– capillaire bloedgas analyse

De uitslag

Uw huisarts of specialist die de onderzoeken heeft aangevraagd kan de uitslag elektronisch inzien . We doen er alles aan om te zorgen dat het onderzoek van uw bloed zo snel en goed mogelijk verloopt. Uw uitslagen krijgt u altijd van uw huisarts. Het laboratorium mag u nooit een uitslag van een onderzoek doorgeven. Vaak kunt u uw uitslag ook al zien op Mijn Dijklander, u heeft hier wel een DigiD code voor nodig. Het hangt van het bloedonderzoek af hoe snel de uitslagen inzichtelijk zijn in Mijn Dijklander.

Thuisprikken

Op werkdagen 8.00-12.00 uur

Dit is uitsluitend aan te vragen door uw huisarts/specialist. Neemt u contact op met uw huisarts/specialist en zij helpen u verder.