Röntgen

Locatie: Dijklander Hoorn, poli 8 en 50 en Poli Enkhuizen
Hoorn: Voor dit onderzoek dient u een afspraak te maken. 0229-257373.
Poli Enkhuizen: Zonder afspraak kunt u terecht op:
Maandag t/m donderdag van 8:30 – 16:45 uur en vrijdag van 8:30- 12:15 uur

Onderzoeken

Op de afdeling wordt gewerkt door artsen en radiodiagnostisch laboranten, ondersteund door administratief medewerkers. Tijdens de onderzoeken heeft u in de meeste gevallen alleen contact met de radiodiagnostisch laborant. Een beperkt aantal onderzoeken wordt door de radiologen verricht.
De radiologen zijn gespecialiseerde artsen. Zij zijn deskundig in het beoordelen van beeldmateriaal dat is verkregen door röntgenstraling, geluidsgolven (echografie) of magnetisme (MRI).

De afdeling is gevestigd op twee locaties:

  • Hoorn: Poli 8 – Basisradiologie onderzoeken. Poli 50 – Alle onderzoeken, zie verder onderzoekstechniek
  • Poli Enkhuizen: Basisradiologie en -echografie

Radiodiagnostisch laboranten

Bij de meerderheid van de onderzoeken is de radioloog niet aanwezig. Het onderzoek wordt dan door de radiodiagnostisch laboranten verricht. Een radiodiagnostisch laborant is opgeleid om het beeldmateriaal te vervaardigen en correct om te kunnen gaan met röntgenstraling. Na het vervaardigen van de beelden zal de laborant controleren of zij voldoen aan technische normen. Ook beslist de laborant aan de hand van de vraagstelling of een directe beoordeling door een radioloog noodzakelijk is. Bij twijfel wordt er overleg gepleegd met de radioloog.
Een groot aantal onderzoeken wordt met behulp van röntgenstraling vervaardigd. De hoeveelheid straling is sterk afhankelijk van het soort onderzoek en is per patiënt verschillend.

De norm die wordt gebruikt is volgens het zogenaamde ALARA principe. Dit betekent dat wij werken met de kleinste hoeveelheid straling die nodig is voor het stellen van een optimale diagnose.